Nieuws

Adviesbureau Van Homoed

“WinSalar is veranderd, maar de klantvriendelijkheid is gebleven!”
Nu steeds vaker wordt gesproken over het oprekken van de pensioengerechtigde leeftijd, mag de 77-jarige Henk Hokke gerust een trendsetter worden genoemd. “Ik ben in 1990 wel officieel bij mijn vroegere werkgever met de VUT gegaan, maar inmiddels verzorgt ons adviesbureau toch alweer de salarisadministratie voor ruim 600 werknemers van 110 werkgevers.”

Hoewel hij het werk met volle overtuiging doet, is het geen volledige dagtaak. “Ik schat dat ik er gemiddeld zo’n vijf dagen per maand aan kwijt ben. Wat scheelt, is dat wij geen direct contact met de werkgevers onderhouden. De output – stroken, journaalposten et cetera – wordt aan verschillende kantoren doorgegeven die de verdere afhandeling, op de aangifte loonheffing na, verzorgen.“ De werkgevers zelf zijn bedrijven uit het MKB-segment. Hokke: “Dat varieert van horeca met een man of 30 personeel tot schoonmaakbedrijven, winkeltjes en DGA’s.”


Van telmachine naar computer.
De heer Hokke heeft het beroep sterk zien veranderen. “Ik ben in 1950 begonnen. Toen was alles nog puur handwerk. Het brutotraject was ingewikkeld, maar de bruto-netto berekening was veel eenvoudiger. Destijds bestond de ziekenfondswet nog en werkten we met de door de Duitse bezetter in 1940 geïntroduceerde loonbelasting. Die was in de Tweede Wereldoorlog ingevoerd als voorheffing op de inkomstenbelasting. Dat hadden ze link bekeken, want voor die tijd moesten mensen op jaarbasis afrekenen en dus zelf een spaarpotje opbouwen. Je kunt het je misschien niet meer voorstellen, maar we werkten toen nog met zogenaamde telmachines. Als je iets wilde vermenigvuldigen, moest je X keer dezelfde toets indrukken.”

Klant- en gebruiksvriendelijk.
De automatisering bracht een revolutie te weeg. “Dat kwam vrij snel opzetten. Toen ik in ’90 met pensioen ging, was er al veel geautomatiseerd. Ik ben daar langzaam ingegroeid en werk nu alweer bijna twintig jaar met WinSalar. Die overgang was voor mij niet zo groot, want het systeem is zo gebruikersvriendelijk dat iedereen met kennis van salarisadministratie ermee overweg kan. Overigens heb ik WinSalar zelf ook enorm zien veranderen. Dat programma is steeds verder doorontwikkeld. Maar wat is gebleven, is de klantvriendelijkheid. Als je de helpdesk nodig hebt, zijn ze er voor je. Weten ze niet meteen een antwoord, dan ontvang je altijd snel een e-mail. Bovendien zitten ze bovenop de ontwikkelingen. Als er iets verandert, haal je de update via het Internet op en kun je meteen weer aan de slag. Ik ben er dus zeer tevreden over.”