Nieuws

Roodenberg Staalkabels BV

“Een hoop bedrijven zouden nog wat van de WinSalar helpdesk kunnen leren”

Er zijn bedrijven die je als ‘argeloze burger’ niet kent, maar waar je toch regelmatig mee in aanraking komt. Zo heeft iedereen die wel eens een theater bezoekt of – nog algemener! – een overheaddeur in- of uitloopt, ongemerkt kennisgemaakt met de producten van Roodenberg Staalkabels BV uit IJmuiden. Deze in 1917 (!) opgerichte onderneming produceert namelijk hoogwaardige staalkabels die onder andere worden verwerkt in deuren, licht- en geluidsstellages.

Een bijzondere tak van sport, zeker als het om de dunne (maar supersterke!) kabels gaat waar Roodenberg Staalkabels BV sinds de jaren ’70 in is gespecialiseerd. “Toen ik hier in 1995 in dienst kwam, was het nog een echt familiebedrijf,” vertelt boekhouder Martin van der Niet. “De zoon van de oprichter heeft veel pionierswerk verricht. Zo ontwierp hij zelf machines om staalkabels te produceren, ‘gewoon’ in zijn privégarage! In 2000 is de organisatie overgenomen, maar er werken nog steeds mensen met twee rechterhanden. Dat moet ook wel, want staalkabels moeten aan strenge eisen voldoen.”

Uitbesteden? Niet nodig!
Hoewel Roodenberg Staalkabels BV vooral een kabelproducent is, verricht het bedrijf inmiddels ook keuringen en worden er hijsmaterialen – denk aan takels, sluitingen en hijsbanden – verkocht. “We zijn echter gespecialiseerd in dunne kabels die vaak klant-specifiek worden geproduceerd. In totaal werken er 26 mensen en dus moet ik elke maand 26 salarisstroken produceren, want we hebben ervoor gekozen om de salarisverwerking in-huis te verzorgen. Met WinSalar is uitbesteden ook helemaal niet nodig, want het loopt altijd snel en soepel. Het pakket is in de loop der jaren met ons én met de branche meegegroeid. Ik kan me uit de beginjaren nog wel herinneren dat ik soms cao-premies moest opzoeken of dat mijn eerste berekeningen in januari anders uitvielen dan die van WinSalar. Maar inmiddels is het pakket altijd actueel, meteen bij de start van het jaar. Overigens werden salarissen door mijn voorganger nog met de hand verwerkt. Daar heb ik veel van geleerd, maar ik besefte me al vrij snel dat automatiseren een stuk handiger was. Ik denk dat de aanschaf van WinSalar – we werden getipt door de accountant – zelfs één van mijn eerste wapenfeiten was.”

Perfecte helpdesk
Omdat Martin een boekhoudkundige allrounder is, vindt hij het prettig dat WinSalar altijd doet wat het moet doen. “Dat geeft toch een stuk zelfvertrouwen. Bovendien hebben ze een perfecte helpdesk. Als je vragen hebt, krijg je binnen no time antwoord. Daar kunnen een hoop bedrijven nog wat van leren.” Daarnaast is Martin enthousiast over de online opties. “Veruit de meeste medewerkers vragen hun salarisstrook sinds begin dit jaar online op. Dat scheelt toch weer de nodige handlingtijd. Online heeft de toekomst, dus ik ben benieuwd naar de online opties van de opvolger van WinSalar.”

www.roodenberg.nl