Nieuws

Wave Binnenvaart

“SalarOnline is ideaal voor onze klantengroep!”

Gewapend met een gezonde dosis ervaring en enthousiasme, besloten Leen van Waardenberg en Jolanda van der Veen in 2000 Wave op te starten. Een administratie- en advieskantoor voor een zeer specifieke klantengroep; binnenvaartondernemers. “Onze oprichters zijn geboren en getogen in de binnenvaart. Zij weten dus precies wat er in de sector speelt en welke uitdagingen er op fiscaal en administratief gebied liggen.”

Aan het woord is Sandra Twigt, bij Wave onder andere verantwoordelijk voor het verzorgen van de salarisadministraties. Hoewel zij zelf niet uit een ‘schippersgezin’ komt, heeft Sandra wel altijd in deze sector gewerkt. Wat maakt de binnenvaart zo bijzonder? “In iedere branche worden specifieke eisen aan de administratie gesteld. Daar is de binnenvaart dus niet echt uniek in. Maar vergeleken met een bedrijf aan de wal, is er natuurlijk wel een belangrijk verschil; onze klanten zijn namelijk bijna altijd onderweg. Bovendien is de sector de afgelopen jaren flink veranderd. Vroeger werd er makkelijk even een nieuwe medewerker ‘van de wal geplukt’, maar inmiddels is sprake van strengere regels vanuit de overheid.”

“WinSalar maakt het ons makkelijk”
De veranderende wet- en regelgeving is één van de redenen waarom de behoefte aan advies groeit. Sandra: “Dat is wel een verschuiving, ja. Iedere matroos en stuurman moet worden verloond en we merken dat steeds meer klanten advies inwinnen over hoe ze dat het beste kunnen doen. De salarisadministratie is dan ook zeker geen ondergeschoven kindje. We adviseren klanten heel regelmatig over bijvoorbeeld de hoogte van de personeelskosten en de voorwaarden van de arbeidsovereenkomsten. WinSalar maakt dat makkelijk, want er zijn de afgelopen periode veel opties toegevoegd. De HRM functionaliteit is voor ons erg prettig. We kunnen arbeidsovereenkomsten, identiteitsbewijzen en andere persoonsgerelateerde bescheiden nu in WinSalar zetten en kunnen tijdens een gesprek met de klant gelijk de gegevens van de werknemer inzien. We hoeven dus niet meer de klantenkaart of het dossier erbij te zoeken, wat gemakkelijker praat en tijd scheelt! Bovendien is het handig om een melding te ontvangen als er bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst of leer-werkovereenkomst afloopt. Wij kunnen onze klanten daar dan meteen op attenderen.”

Dag en nacht loonstroken inzien
Ook over SalarOnline is Sandra enthousiast. “Dat gebruiken we heel intensief. In de binnenvaart heb je te maken met mensen die onderweg zijn en niet zo makkelijk bij hun post kunnen. We werden dan ook veel gebeld door schippers die wilden weten hoeveel salaris er moest worden overgemaakt. Nu kunnen ze de loonstroken dag en nacht online inzien. Dat is ideaal voor ons én voor de werkgevers. Inmiddels is al ongeveer de helft van onze klanten op SalarOnline overgestapt. En ze zijn er heel tevreden over.” Sandra heeft altijd met WinSalar gewerkt. “Ik heb geen vergelijkingsmateriaal en ben daar ook nooit naar op zoek gegaan. Het programma is gebruiksvriendelijk en voldoet prima aan onze wensen en eisen. Dus waarom verder kijken?”

www.wavebinnenvaart.nl